Protetik Diş Hekimliği
Protetik diş hekimliği; dişlerin şekil, form bozukluklarını ve diş eksikliklerinin teşhisini, tedavi planlamasını, rehabilitasyonunu, oral fonksiyonların tamamlanmasını ve okluzyonun düzenlemesinin yanı sıra hastanın görüntüsünün ve estetiğinin geliştirilmesinde etkili bir tedavi bilimidir.
Protetik diş tedavisinde uygun görülen tedavi seçenekleri
Protezler:
Protez Çeşitleri
- Sabit Protezler (kron-köprü benzeri yapıştırmalı protezler)
- Hareketli Protezler (total ya da bölümlü protezler)
- İmplant üstü protezler (çeneye yerleştirilen vida ve protezler)
- Tek kronlar (tek dişin kaplanması şeklinde)
- Köprüler (eksik dişlerin yanındaki dişlerle birlikte kaplanması)
a-Tam Protezler: Ağızdaki tüm dişlerin kaybedilmesi sonucunda ağza yapılan hareketli (takılıp çıkarılabilen) protezlerdir. Özel akriliklerden bir yapı üzerine yine akrilik veya porselenden yapılmış dişler kullanılarak hazırlanır. Tam damak protezleri olarak da isimlendirilebilir.
b-Hareketli Bölümlü Protezler: Kısmi diş eksikliğinde yani dişlerin bir kısmının kaybedilip bir kısmının ağızda olduğu özel akrilik ve/veya metaller birlikte kullanılarak hazırlanan kroşe (kanca) adı verilen metal parçaları ile dişe tutunmayı sağlayan ve hastaların isteğine bağlı olarak çıkarılıp takılabilen protezlerdir.
c-Sabit Protezler (Kuron-Köprü) : Dişsiz boşluğun her iki tarafındaki destek dişlerin belli oranlarda küçültülerek ve bu dişler üzerine yapıştırma yoluyla hazırlanan porselen ve/veya metalden yapılan restorasyonlardır.
d-İmplant: Diş ya da dişlerin eksikliğinde, diş kökü şeklinde titanyumdan hazırlanmış ve çene kemiğine küçük bir operasyon ile yerleştirilen suni diş kökleridir. Kemik ile özel bir bağ oluşturarak yerleştirildiği yere, hücresel olarak tutunur. Bu tutunma tamamlandığında (2-6 ay) üst yapı dediğimiz protezi hazırlama işlemine geçilir. Günümüzde implantlar tartışmasız olarak doğal dişe en iyi alternatiflerdir.
e-Köprü: Bir veya birden fazla diş eksikliğinde, komşu dişlerin küçültülüp, bunlara gelen özel kaplamalardan destek alınılarak ara boşlukların doldurulması işlemidir.Kaplamada olduğu gibi diş hekiminiz tarafından destek olarak alınacak dişler şekillendirilip ayni işlemler gerçekleştirilerek yapılır.