İzmir'de 5 polikliniğimizle hizmetinizdeyiz

Diş Sıkma Bruksizm Tedavisi

Çalışma Saatleri
  • Hafta İçi 08:00 - 00:00
    Cumartesi 08:00 - 00:00
    Pazar 08:00 - 00:00
İletişim Bilgileri
Mesajınızı Yazın

DİŞ GICIRDATMA (BRUKSİZİM)

Genellikle uyku sırasında görülen bilinç dışı bir şekilde sıkarak yapılan bir eylemdir. Tedavi edilmezse çene eklem ağrılarına, dişlerde doku kaybına, hatta diş kayıplarına neden olur.

Bruksizmin psikolojik ve fiziksel birçok sebebi olabilmektedir fakat bunlar arasında en öncelikli olanı strestir. Stresin arttığı dönemlerde bruksizmde şiddetlenir. Bazen de dişlerdeki kapanış bozuklukları da sebep olabilmektedir.

Hastalar genellikle bruksizm olarak bilinen durumun bir parçası olarak dişlerini gıcırdattığının farkında bile olmayabilirler. Bruksizm durumu ve semptomları hafif ila şiddetli arasında değişebilir ve nedenleri çeşitlidir ve diş taraması yoluyla tanımlanması gerekir.

Kliniğimiz, diş gıcırdatma nedeni için uygun tedavinin alındığından emin olmak için hastalara diş gıcırdatma belirtileri için oral bir tarama sağlar. Bu, semptomlar daha fazla bruksizm, ortodontik ve sağlık koşulları geliştirmeden önce yapılır.

Bruksizmin Sağlığa Etkileri

Bu durum sadece diş aşınmasına ve diş aşınmasına neden olmakla kalmaz, aynı zamanda diş boşluklarına, kırık ve kırık dişlere, diş çürümesine, kök kanal enfeksiyonuna, ağız hastalığına, dişlerin gevşemesine ve diş kaybına neden olabilir.

Maloklüzyon ve çene bozuklukları gibi ortodontik durumlar da bruksizmden kaynaklanabilir. İletişim ve çiğneme yeteneği, özellikle ağrı ve rahatsızlık yaşanıyorsa, beslenme seçimlerini ve iyi olma duygusunu etkileyen engellenebilir.

Tedavi edilmeyen bruksizm, baş ağrısı ve migren gibi sağlık durumlarını şiddetlendirebilir, kalp hastalığı riskini artıran stres ve kan basıncı seviyelerini yükseltebilir. Dişlerdeki iç diş özü de açığa çıkabilir ve diş ve diş eti enfeksiyonu riskini artırır. Ağız hastalığı, diyabet, kardiyovasküler ve bağışıklık bozuklukları gibi diğer tıbbi durumları tetikleyerek vücuda yayılabilir.

Diş aşınması sadece ağız ve fiziksel sağlığı etkilemekle kalmaz, aynı zamanda fiziksel görünümü ve çekiciliği de değiştirebilir. Dişler çirkin göründüğünde ve yüz ifadesini etkilediğinde, benlik saygısı düşebilir ve güvensizliğe ve hatta depresyona neden olabilir. Akıl sağlığı, diş aşınması ve ortodontik koşullardan etkilenebilir.

Bruksizm Belirtileri Nelerdir?

Bruksizm belirtileri, gün içinde veya uykudayken düşünürken veya odaklanırken diş gıcırdatmayı içerir. Sürekli diş gıcırdatma diş hassasiyetine, diş ağrısına, baş ağrısına ve çene ve boyun ağrısına neden olabilir. Çene ağrıları veya aralıksız baş ağrısı, temporomandibular eklem (TME) bozukluğu gibi bruksizm belirtileridir.

Tedavi edilmezse, bruksizm semptomları daha şiddetli hale gelebilir ve bu da bileşik diş travmasına, ağız hastalığına ve nörolojik durumlara neden olabilir.

Bruksizm Nasıl Tedavi Edilir?

Bruksizmin ağız ve genel sağlık üzerindeki etkileri kapsamlı olabilir, bu nedenle tedavi aramak hayati önem taşır. Hastalara bruksizm, diş aşınması ve ilişkili ortodontik durumlar için bir dizi tedavi sunuyoruz.

Diş gıcırdatmaya yönelik diş tedavileri, dişin dişe temasını önlemek için kişiye özel ağız veya gece koruyucuları içerir. Bu tür bir cihaz, şeffaf plastikten yapılmış ve diş sıkma refleksini bastırmak için üst arkın iki ön dişi üzerine takılabilen NTI-tss cihazıdır. Bu, uyku sırasında diş gıcırdatmasını önler ve bruksizm semptomlarını azaltır.

Aşınmış dişler, sağlıklı diş yapısını yeniden oluşturmak, kapanışı iyileştirmek ve ağız fonksiyon ve estetiğini geliştirmek için kompozit dolgular, inleyler, onleyler ve diş kronları ile restore edilebilir. Bruksizm pulpa enfeksiyonu ile sonuçlanırsa enfeksiyon ve hastalığın yayılmasını önlemek için kanal tedavisi yapılabilir. Bu aynı zamanda mevcut diş köklerini ve diş yapısını korumak için de yapılır.

Geniş diş kökü ve diş hasarı diş çekimini gerektiriyorsa, diş implantları, kron, köprü ve protez gibi yapay diş değiştirmelerini güvenli bir şekilde sabitleyen bir yedek olarak hizmet etme seçeneğidir. Hastalar travma, çürük veya hastalıktan diş kaybı yaşarlarsa, bir veya daha fazla diş eksikliği için diş değiştirme tedavileri mevcuttur.

Bruksizm Nasıl Önlenir?

Diş hekimleri, hastaları diş gıcırdatma ve bruksizm, diş çürüğü, diş eti çekilmesi ve maloklüzyon gibi ağız rahatsızlıkları için taramayı içeren düzenli diş muayenelerine katılmaya teşvik eder. Hastalara diş aşınması ve aşınma riskini azaltmak için uygun diş fırçalama teknikleri de dahil olmak üzere sağlıklı ağız hijyeni uygulamaları konusunda diş hekimleri rehberlik eder.

Diş hekimleri, bruksizmin nedenine bağlı olarak, kaygı azaltıcı ilaçlar ve bilişsel davranışçı terapi (CBT) gibi uygun tedavi için gerektiğinde hastaları Pratisyen Hekimlere (GP) veya diğer tıp uzmanlarına sevk edebilir. Hastalar daha sonra bruksizmin önlenmesi için bütünsel tedavi alabilirler.