İmplant
Diş Kayıplarında İmplant Uygulanmazsa Ne Gibi Fonksiyonlar Gelişir?
Diş kayıpları sonrasında oluşan boşluklar diş kökü yani implant uygulanmaması halinde çene yapısında ciddi bir bozukluk ortaya çıkmaktadır. Bu durum ayrıca dişlerde aralanmalara yol açar, alt üst dişlerin kapanış düzeni kaybedildiği için buralarda daha fazla yiyecek artığı birikimi olur. Bu da diş çürüklerinin artmasına, diş eti hastalıklarının oluşmasına neden olur. Ancak, bundan daha da önemlisi çene ekleminde çeşitli sorunlara yol açar. Çene eklemindeki sorunlar tedavisi ve geri dönüşü çok daha zor olan tedavileri gerektirir. Diş eksikliği birden fazla olduğunda daha fazla sorun ortaya çıkar ve diğer dişleri de kaybetme yolunu açar.
İmplant Kimlere Uygulanır?
İmplant tedavisi18 yaş üzeri çene ve yüz gelişimini tamamlamış bireylere uygulanır. İmplant yapılacak hastanın yeterli kemik ve sağlıklı diş etlerine sahip olmaları gerekmektedir.
İmplant Kimlere Uygun Görülmez?
- Sistematik hastalık yaşayan genel sağlık durumu bozuk olan hastalarda
- Diş sıkma gibi kötü alışkanlıklarda ilerlemiş diş eti hastalıkları ve sigara tüketimi sebebiyle kemik erimeleri ilerlemiş olan hastalarda mevcut kemik yapısı implant uygulamaya uygun yapıya sahip olamamaktadır.
- Özellikle insülin kullanım mecburiyeti olan şeker hastalarında.
- Ciddi kalp yetmezliklerinde
- Kalp kapakçığı problemlerinde.
- Yakın zamanda geçirilen kalp krizlerinde
- Madde ve alkol bağımlılığında
- Organ nakli vakalarında.
- AIDS gibi bağışıklık sistemine saldıran hastalıklar
- Hipertansiyon hastaları
İmplant Yapım Aşamaları Nelerdir?
- İlk muayaene ve tetkikler
- Çene kemiği yapısı ve uygulanabilirlik
- İmplantın yapılması
- Protezlerin hazırlanması
- Son aşamada ise hastanın ölçülerine göre özel olarakprotez dişler kemik üzerindeki implanta vidalanarak, ya da yapıştırılarak uygun bir şeklide oturtulması sağlanır.
Estetik diş hekimliğinde porselen, zirkonyum gibi uygulamalardan farklı olarak dişin sadece ön yüzeyine uygulanır. Bu durumda dişten çok fazla Mine kaybı olmadan hastaların estetik dişlere sahip olmasını sağlayan, porselen yaprak seramik bir tedavi şeklidir. Lamina porselenler çok ince olduğundan, doğal diş dokusundaki mine gibi şeffaftır. Doğal dişler üzerine ışık geldiğinde, yansımaya neden olmaz. Işık diş dokusundan geçerek, dentin dokusuna ulaşır. Porselen lamina doğal dişler gibi parlak bir görünüm sağlar.