Estetik Diş Hekimliği
Estetik Diş Hekimliği, Bonding, diş beyazlatma, lamine diş, zirkonyum diş, implant, pembe estetik (Diş eti estetiği), Ortodonti ve protez diş gibi tedavileri bünyesinde toparlayan ve sonucunda estetik gülüş tasarımını meydana getiren diş hekimliği becerisidir.
Estetik Diş Hekimliği Uygulamaları Nelerdir?
- Diş Beyazlatma (Blenching)
- Kompozit Bonding uygulamaları
- Diş İmplantları
- Porselen Laminat Venerler
- Metal Desteksiz Porselen Kuronlar
- İnlay/Onley Restorasyonlar
- Gülüş Tasarımı
- Diş eti Şekillendirme
Diş Beyazlatma
Diş beyazlatma işlemi (bleaching)diş taşı temizliğinden sonra uyguladığımız ve dişi kendi doğal rengine kavuşturan polisaj yönteminden farklı olarak dişin ağartılması işlemidir. Bu beyazlatma işlemi esnasında dişin rengi orijinal renge göre birkaç ton açılabilmektedir.
Kompozit Bonding Uygulamaları
Bonding uygulaması, dişin doğal rengine uygun estetik ve opasitede kompozit malzemesinin sertleştirilerek dişe uygulanması prosedürüne verilen isimdir. Gülüş tasarımı uygulamaları arasında en çok kullanılan tekniktir.
Bonding En Çok Hangi Durumlarda Uygulanır?
- Ön dişlerdeki kırık, çatlak ve yüzeysel aşınmaları onarma da,
- Kuronların boyunu uzatmak da,
- Dişlere estetik bir görünüm kazandırma da,
- Amalgam dolgulardan kaynaklanan problemlerin estetik çözümün de,
- Pozisyon olarak içeride olan dişleri , öne alma durumlarında ,
- Çürük ve aralıklı görünümü olan dişleri onarmak da,
Diş İmplantları
İmplant ; Kısmi ve Tam diş eksikliklerinde ihtiyaç duyulan kuron,köprü,hareketli protezlerinin desteklenmesi veya ortodonti tedavilerde sabit destek olarak kullanmak amaçlı cerrahi olarak çene kemiğinin içine yerleştirilen akrajlardır.
Laminat Vener
Laminat venerler, ideal estetiği sağlayan konservatif tedavi seçeneği olarak, pozisyon bozukluğu olan, renklenmiş, travmaya uğramış, kırılmış ya da aşınmış anterior dişlerde yıllardır kullanılmaktadır.
Laminat venerlerin tercih edilebileceği durumlar :
- Diastemaların kapatılması,
- Ortodontik tedavi gerektirmeyen hafif çapraşıklığı olan dişlerin düzeltilmesi, - Renk veya şekil bozukluğu olan dişlerin düzeltilmesi
- Mine defektlerinin maskelenmesi,
- Beyazlatmanın kontrendike olduğu durumlar,
- Anterior dişler arasındaki aşınma paternlerinin farklı olması,
- Lateral eksikliğinde, kanin dişe, lateral formu kazandırılarak anterior grubunda uyum elde edilmesi,
- Klinik kron boyu kısa olan dişler,
- Erozyon nedeniyle dişlerin ön yüzeyinde defektlerin varlığı,
- Hipokalsifikasyonlar,
- Kama lateraller,
- Linguale eğimli dişler, olarak sıralanabilir
Metal Desteksiz Porselen Kuronlar
Porselen, diş minesine en yakın ve bununla birlikte en sağlıklı malzemedir. Bundan birkaç yıl öncesine kadar porselenler ağızda tek başlarına değil de metal bir altyapı üzerine kullanılmak zorundaydılar. Metal altyapı ışığın dişin içinden geçmesine mani olduğundan doğal diş minesindeki transparantlıktan (geçirgenlikten) uzak, donuk ve yapay restorasyonlara, dişeti kenarında da gri alanlara yol açabilmektedir.
Kuronların görüntüsünü pek çok şey etkilese de en önemlisi ışığa verdikleri tepkidir. Doğal dişler ışığı geçirir. Bunun sonucu olarak da dişte derinlik ve canlılık ortaya çıkar.
Metal desteksiz porselen kuronların ışık geçirme özelliklerinden dolayı, derinlik ve canlılıkları daha fazladır böylece doğal dişe en yakın sonuçlar elde edilir.
İnley / Onley
Kanal tedavisi yapılmış ya da ileri seviyede çürük dişlerde hasarlı bölge temizlendikten sonra geriye kalan sağlam diş dokusu yetersizdir. Bu durum yandaki dişlerle temas kurulmasını olanaksız hale getirir. İki diş arasında temas olmaması yiyeceklerin arada birikmesine, dişte ve diş etinde sorunlar oluşmasına yol açar. Dolguda kullanılan klasik materyallere göre aşınmaya daha dayanıklı olan İnley ve Onley, model üzerinde hazırlanmasından dolayı aranan formu ve teması kolayca sağlar.